Photography: David Willen

Office building Wüst und Wüst, Küsnacht

„Mushroom beside the lake“

The mushroom-shaped volume with a ground floor that is free of columns and three upper floors is an eye-catcher on Seestrasse. With its rich character the architecture expresses the corporate identity of the firm Wüst und Wüst.


The building cantilevers above its ground floor base on all four sides and provides shelter for parked vehicles. On the upper floors the core is positioned slightly asymmetrically and zones the floor plan into three office areas that can be divided up freely, and a narrower area with a tea-kitchen. The rooftop level with lobby, meeting room and management office has three roof terraces.


Above the mushroom-head column clad with travertine slabs, large windows, staggered from floor to floor and framed in polished, anodised aluminium, determine the character of the facades. Inside, the exposed concrete walls that enclose the core are augmented by glazed office partition walls with ash frames.

Photography: David Willen

Photography: David Willen

Photography: David Willen

Address

Seestrasse 221, 8700 Küsnacht

Client

Trio Wüst, Zürich

Commission

Office building

Procedure

Competition 2005, 1. Rang

Award

best architects 2016, in gold

Award 2016 für Marketing + Architektur

Planning period

2005–2011

Photography

David Willen

Overviewcompleted projects