Animal yard in the city

Irchel Veterinary Clinic, Zurich




The animal clinic is envisaged as an independent ensemble within the complex as a whole, which consists of new, low-rise buildings with open courtyard spaces and two existing buildings that are deemed worthy of preservation. The extensive courtyards contain the required grazing areas, which are defined on three sides but which also interlock with the outdoor spaces on the slope side.


The central square serves as an arrival area and meeting place for the animal clinic and creates a connection between Irchel Mitte and the neighbouring housing developments. The new and existing buildings relate to each other and at ground floor level house the important public functions. The courtyard of the large animal clinic, in which grazing livestock are kept, is accessible to the public and conveys a specific, animal-friendly atmosphere in which animals and humans can encounter each other.

historic image

Address

Winterthurerstrasse 260, 8057 Zürich

Client

Universität Zürich

Bildungsdirektion des Kantons Zürich,

Baudirektion Kanton Zürich,

Amt für Raumentwicklung

Commission

Urbanistic study of future development of the University Zurich-Irchel

Procedure

Urbanistic study based on workshops

Partner

Zwahlen + Zwahlen

Planning period

2013

Team

Pedro Cardoso, Lorenzo Giuliani, Christian Hönger, Christian Senn

Overviewplanning