Linear poly-centre

District development concept Wollishofen, Zurich



Wollishofen did not develop concentrically out of former village structures but rather as a linear, street-related settlement along Seestrasse, Mutschellenstrasse and Albistrasse. On the basis of four guideline approaches settlement areas and open spaces are to be condensed, relieved, activated and linked.


Along the main streets the density is to be increased, the urban building pattern strengthened, and the central boulevard is to be lined by rows of trees. In contrast the pressure to increase the utilization of the settlement area at the rear is to be relieved and the garden city character preserved. The existing large-scale green areas on the hills and at the lake can be gently activated. The creation of continuous route connections along and transverse to the ridge of the hills can help to link the green areas more effectively with each other.

Passages

Activation

Density

Release

Existing site

Existing site

Proposal

Proposal

Address

8038 Wollishofen

Client

Stadt Zürich, Amt für Städtebau

Commission

Urbanistic concept

Procedure

Urbanistic study based on workshops

Partner

Hager Partner

Planning period

2011–2012

Team

Lorenzo Giuliani, Christian Hönger, Christian Senn

Overviewplanning