Fachhochschule Sihlhof, Zurich

In order to integrate the building in its heterogeneous surroundings in urban planning terms it has a calm front to Europa-Allee, while on the courtyard side it steps in two-storey blocks. The building reflects approximately the volume permitted by the building regulations and as a result can incorporate the sizable spatial program.


The two universities have a jointly used lightwell, which moves back and forth between single space and coherent courtyard figure. It creates visual and acoustic relationships and produces a strong identity.


The building envelope consists of large windows and prefabricated, three-dimensional artificial stone elements, which are fitted together tectonically so that they create a blocky corporality. The beige-yellowish colour of the polished Jura limestone relates to the dominant shades in the built surroundings.

Photography: Walter Mair

Photography: Walter Mair

Photography: Walter Mair

Photography: Walter Mair

Address

Lagerstrasse 5, 8004 Zurich

Client

KV Schweiz, SKV Immobilien AG

Procedure

Competition 1999, 1. Prize

Award

Tageslicht-Award 2010/2014, Finals

best architects 2009

contractworld award 2007, 3. Prize

Auszeichnung guter Bauten im Kanton Zürich 2006, Anerkennung

Auszeichnung guter Bauten der Stadt Zürich 2002–2005

Planning period

1999–2003

Photography

Walter Mair

Overviewcompleted projects