Underground vaulted hall

Extension to Stadelhofen Train Station, Zurich



A public spatial sequence runs from Stadelhoferplatz to the station building and via the existing passage to Platform 4, thereby combining with the midrisalit of the historical station building to restore its original importance. Breaking up pavilions by the station building create an attractive space for gastronomic uses and consolidate the urban-planning framing of Stadelhoferplatz.


The vaulted hall consisting of joined tunnels is inserted between Platform 4 and the preservation-listed passage, which is only slightly adapted to ensure respectful coexistence. The mining-type construction of the vaulted hall ensures that the urban surroundings will only experience minimal disruptions during the building measures.


The construction and materialisation are directly derived from the supporting structure and the production conditions. The core form remains visible as the spatially definitive element. The materials of the preservation-listed passage, namely fair-faced concrete, natural stone and glass blocks, are reused in a modified form for the new measures.

Address

Bahnhof Stadelhofen, 8001 Zurich

Client

SBB Infrastruktur

Commission

Extension infrastructure

Procedure

Competition 2019, 1. Prize

Planning period

2019–2035

Rendering

maaars

Team

Patric Barben, Lorenzo Giuliani, Christian Hönger, Kristina Mueller, Elizabeth Müller, Elena Sciutto, Christian Senn, Florian Senn, Ignacio Zabalo

Overviewcurrent projects