Increased density represents greater quality

Irchel Campus, Zurich



The density of the large park of Irchel University is to be tripled in stages by 2050 and the park is to be transformed into a lively city campus by introducing additional functions. The planned increase in density is very realistic.


The proposed interventions will allow the development structure and specific spatial formation of the three areas Mitte, Nord and Süd and the public space of Irchel Park to be preserved and upgraded. In the area Mitte the presence of the institution in Irchel Park can be accentuated with a new urban silhouette and the centre axis can be spatially strengthened with a highpoint and a sequence of spaces.

Address

Winterthurerstrasse 190, 8057 Zurich

Client

Baudirektion Kanton Zürich, Hochbauamt

Commission

Urbanistic study based on Irchel Campus master plan focused on Irchel north

Procedure

Urbanistic study based on workshops

Partner

Zwahlen + Zwahlen

Planning period

2015

Team

Patric Barben, Reto Bleiker, Lorenzo Giuliani, Christian Hönger, Tommaso Pace, Martino Simoni, René Schrödl

Overviewplanning