Innovationszentrum Hilti, Schaan, 2008—2014, Competition 1st Prize

Research, development and production under a single roof

Thanks to its lower height, the flat building allows the taller main office building to retain its dominance. The building structure chosen enables a simple extension to be added to the south, if needed.


The close connection of production, research and services in a single building forms the basis of the spatial concept and reflects the aims of the Hilti company. The heart of the complex is the tall, column-free experiment hall, which produces a wealth of relationships in both visual and functional terms.


Horizonal layers of opaque artificial stone bands and recessed ribbon windows give the building a calm, recumbent appearance that expresses the flexibility called for and captures the mountain panorama of the surroundings in its interior.

Reference image: Alejandro De la Sota Maravillas, Gymnasium 1961, Photo COAM

Address

Feldkircherstrasse 100, FL 9494 Schaan

Client

Hilti Aktiengesellschaft

Commission

Innovation centre

Procedure

Competition 2008, 1. Prize

Planning period

2008–2014

Awards

Arc-Award 2015, 1. Prize (Arbeitswelten)

best architects 2016

Balthasar Neumann Prize 2016

Photography

Walter Mair

Team

Matthias Bircher, Reto Bleiker, Isabelle Bucher, Ivo Bürgin, Lorenzo Giuliani, Marcus Hartmann, Roger Heeb, Thomas Hochstrasser, Christian Hönger, Martin Künzler, Christian Maag, Monika Sailer, Caroline Schartz, Silvia Schneider, René Schrödl, Lukas Sonderegger, Katsu Tsuboi, Tobias Ziegler