Photography: David Willen

Eigerplatz, Bern

“Flying roof”

Two delicate roofs subtly delineate the space for the tram tracks, a yard, and a lane leading to the high-rise plinth. They differentiate between zones of movement and quiet, and created covered waiting areas at the tram stops, as well as a kiosk.

The roofs are hovering surfaces that cast shadows during the day and at night become bright glowing soffits. At the same time, they are like large gutters and reflectors, while the columns that form the structure function as rainwater downpipes and carry the light fittings. In contrast the kiosk and waiting areas are like ergonomically shaped urban furniture placed beneath the roof.

The roofs are made of slightly curved, welded metal sheets, the kiosk is a metal-clad timber structure, while the waiting bays are simply made of straight or curved glass sheets that project upwards.

Photography: David Willen

Photography: David Willen

Address

Eigerplatz, 3007 Bern

Client

Stadt Bern, BERNMOBIL, Energie Wasser Bern

Commission

Design of square

Procedure

Competition 2010, 1. Prize

Planning period

2010–2018

Photography

David Willen

Overviewcompleted projects