Seniorenzentrum Bubenholz, Opfikon, 2007, Competition 1st Prize

Space-defining figure

A courtyard-like, densely planted garden space is cut out of the core of the complex. It is open on three sides and makes maximum use of sunlight. Müllackerstrasse is flanked by a horizontal building containing 43 care rooms that adopts the eaves height of the surroundings. It contrasts with the vertical residential tower, which contains 59 small apartments for the elderly.


A number of bends in the volume subtly introduce breaks and articulations that help adapt the complex to the local scale. By inserting rectangular spaces within the building’s polygonal outline differentiated circulation spaces that open to the facade are created in the interior.


The stacking of the floor levels and the bands that are used as a way of binding together the differentiated volumes give the building its characteristic expression. The evocation of a “moderate modernism“ establishes a sensible connection between the suburban location, the articulation of the volumes, and the differentiated function.


see completed project

Address


Müllackerstrasse 2/4, 8152 Opfikon

Commission

Senior citizens centre

Procedure

Competition 2007, 1st Prize

Team

Daniela Frei, Lorenzo Giuliani, Christian Hönger, Tobias Ziegler