Wohnhaus Casa Giuliani, St. Moritz, 2014—2016, Direct

Presenting the view

Like the nearby Segantini Museum the Giuliani House does not stand on the fall line of the slope but faces towards the exceptional mountain landscape and the Segantini Cabin. The tapering floorplan creates a broad facade towards the view, the shape of the roof, which is inverted towards the middle, reflects the internal spatial articulation of the roof storey.


The north-western staircase, which faces the neighbouring building, leads from the ground floor with the garages and ancillary spaces to five apartments. On the two top floors there are two L-shaped single-storey apartments and one maisonette, which are interlocked with each other.


Both the roof and walls of the building are clad with natural slate tiles.

The external wall is made from exposed concrete and its character is shaped by large tapering openings with larch frame windows, which alienate the traditional window, allow a maximum of daylight to enter, and frame pictures of the landscape.

Address

Via Aruons 33, 7500 St. Moritz

Client

Erbengemeinschaft Giuliani

Commission

Housing

Procedure

Direct commission

Planning period

2014–2016

Award

best architects 2017

Photography

David Willen

Team

Lars Aebersold, Lorenzo Giuliani, Tobias Greiner, Nina Gschwend, Christian Hönger, Julia Koch, Prisca Lieberherr, Carina Thurner